play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Livestreaming Vaš put do javnosti

Povijest

Background

Prvo amatersko :„Ovdje radio Ludbreg.“ čulo se u eteru 1924. godine, dvije godine prije službenog emitiranja nacionalnog Hrvatskog radija 1926. godine. Ostvarili su ga ludbreški radioamateri, a signal je primljen u gradu Ludbregu i od njega 4 km udaljenom selu Luki Ludbreškoj.

Lokalna radio stanica Ludbreg započela je s djelovanjem 1966. godine u sastavu Odjela za informiranje Narodnog sveučilišta općine Ludbreg te spada među najstarije radio postaje u Hrvatskoj. Studio je tada na adresi Trg žrtava fašizma bb u Ludbregu, a opremljen je režijskim stolom s dva studijska magnetofona i dva gramofona. Osnivač te prvi glavni i odgovorni urednik bio je tadašnji ravnatelj Sveučilišta Dragutin Novak, prvi tehničar Milan Molnar, a prva spikerica Justina Ketty Novak. Program su pripremali tadašnji zaposlenici Sveučilišta, kao i neki vanjski suradnici. U počecima rada emitiralo se preko 70 sati lokalnog programa i zabavne glazbe. Program je trajao samo nekoliko sati, a bio je emitiran samo nedjeljom, da bi se s vremenom proširio na srijedu, potom na četvrtak i petak. U međuvremenu se svakodnevno reemitirao Drugi program Radio Zagreba – Hrvatskog radija. U 1966. godini ukupno su emitirana 353 sata programa, od čega na govorni otpada 45 sati, a ostalo je glazbeni program. Emitiranje je počelo radio odašiljačem od 50 W, na srednjevalnoj frekvenciji 1493 kHz preko T-antene razapete između stare jezgre dvorca Batthyany.

Prvi profesionalni novinar i urednik Franjo Vrtulek zaposlen je na Lokalnoj radio stanici Ludbreg početkom 1968. godine, a otprilike godinu kasnije zaposlen je i prvi profesionalni radiotehničar Ivan Fabuš. U međuvremenu su poslove tehničara na radiju obavljali Vlado Bogadi i Ljudevit Kišić. Godine 1969. direktor Sveučilišta i odgovorni urednik radija je Mirko Prokeš. S vremenom broj sati vlastitog programa raste pa je tako navedene godine emitirano 520 sati vlastitog programa.

Sredinom sedamdesetih godina kupljena je radio oprema Radio Gole, između ostalog mikseta, magnetofoni i gramofoni te prvi profesionalni reporterski magnetofon marke Uher. Studio se u to vrijeme nalazio na katu u prostorijama koje je koristio direktor Sveučilišta. Tada su uslijedila i nova zapošljavanja.

Godine 1985. radio je moderniziran i prelazi na UKV (tj. ultrakratki val, frekventno područje od 30 do 300 mHz), za što je na zgradu Sveučilišta postavljen novi odašiljač jačine 300 W. Tada je uređen novi manji studio i režija u prizemlju zgrade Sveučilišta. Kupljen je novi osamkanalni mikser, dva profesionalna studijska magnetofona Revox te gramofoni i kazetofoni, što se kasnije nadograđivalo novim rekorderima i CD-playerima. U počecima, a i niz godina kasnije, program se pripremao na stolnim magnetofonima s kojih se i emitirao.

Idućih se godina radio stanica postepeno razvijala i postajala vodećim izvorom informiranja pučanstva, dok su se minutaže lokalnog programa s godinama povećavale. Godine 1995. registrirano je novo Trgovačko društvo Radio Ludbreg d.o.o. koje je dobilo koncesiju za pripremanje i emitiranje radijskog programa na ludbreškom području. Te je godine emitirano 2 190 sati lokalnog programa vlastite produkcije te 60 sati i 50 minuta preuzetog informativnog programa HRT-a. Program radija realizirao se svakodnevno od 12:00 do 18:00, a nedjeljom od 9:00 do 16:00. Ostalo se vrijeme reemitirao program Obiteljskog radija iz Velike Gorice koji je bio jedan od najslušanijih programa lokalnih radio postaja.

Godine 1996. radio stanica izlazi iz sastava Sveučilišta i počinje djelovati samostalno pod nazivom Radio Ludbreg. Početkom devedesetih godina za potrebe Radio Ludbrega sagrađen je novi antenski sustav (s novim odašiljačem od 1000 W) u Vinogradima Ludbreškim koji je tada koristio i Radio Varaždin. Od 1997. godine program je kompjutoriziran te je uređen novi studijski, režijski i urednički prostor. U tom je periodu radio imao najvažniju ulogu u informiranju javnosti, a u realizaciji lokalnog programa sudjelovale su brojne radne, društveno-političke, društvene i druge organizacije.

Radio je bio organizator i brojnih sportskih priredbi te sudionik ili medijski pokrovitelj niza kulturnih, zabavnih i različitih drugih zbivanja. Tri godine zaredom organizirao je i spektakl “Hit ljeta” koji se održavao nekoliko dana svake godine uz ludbrešku Svetu nedjelju. Za svoj dosadašnji rad primio je brojna priznanja te zahvalnice od različitih udruga i udruženja koje ih redovito prate u radu.

Od 2021. godine Radio Ludbreg ponovno postaje dio nekadašnjeg Sveučilišta, koje danas djeluje pod nazivom Centar za kulturu i informiranje „D. Novak“ Ludbreg. Radio Ludbreg danas emitira dvadesetčetverosatni radio program, dnevno radnim danom 18 i pol sati vođenog programa (od 5:30 do ponoći), a nedjeljom 16 sati (od 6:00 do 22:00). Od svojih prvih početaka pa do danas, njeguje lokalni informativni program koji iz godine u godinu obogaćuje i proširuje. Uz informativne emisije i aktualne teme, na programu se nalaze i brojne specijalizirane emisije o sportu, kućanstvu, gospodarstvu, društvenim i političkim temama, kulturi te velik broj zabavnih emisija. Od lokalnih informativnih emisija posebno je zanimljiva emisija „Tjedne novosti“ koja se već trideset i više godina emitira svake nedjelje u 12 sati i u kojoj se daje tjedni pregled događanja u cijeloj ludbreškoj regiji, dijelom u Varaždinskoj županiji i šire.

Radio Ludbreg  danas se sluša  na području cijele ludbreške regije, te dijelom na  varaždinskom, međimurskom i koprivničkom području. Program se emitira i preko internetske stranice  www.radio-ludbreg.hr, gdje je uz osnovne obavijesti o Gradu Ludbregu i najnovijih vijesti iz ludbreške regije ostvarena i globalna komunikacije sa slušateljima širom svijeta.

 

Radio Ludbreg

 • 1

  Cimet I Čaj

  Mia Dimšić

 • 2

  Kad mi dođeš

  Lidija Bačić i Alen Vitasović

 • 3

  Last Christmas

  Wham!

 • 4

  Fritula

  Petar Grašo ft. narodni

Full tracklist

0%
Skip to content