Ludbreško čudo

Služeći svetu misu u kapelici ludbreškoga Staroga grada negdje 1411. godine, govore spisi ludbreške crkve i Svete stolice u Rimu, svećeniku se prilikom pretvorbe (kada se vino i kruh pretvaraju u tijelo Isusovo) u kaležu prikazala prava krv, Krv Kristova.

Svećenik se preplašio događaja i kalež je zazidao u zid kapelice.

No, oko kapelice su se počela događati razna čuda, posebice čudna ozdravljenja. Svećenik je na samrti rekao što se zbilo, pa je cijeli događaj prijavljen Svetoj stolici u Rimu. Nakon pomnog ispitivanja najprije emisira - opata pape Julija II. 1512. godine, a zatim i pape Leona X. 1513. godine utvrđeno je da je ludbreška relikvija autentična, pa je Ludbreg proglašen prošteništem, u kome se daje oprost od vremenskih grijeha svima koji ga pohode, poklone se relikviji Predragocjene Krvi Kristove i udijele milostinju.

Hrvatski državni sabor je pak 1739. godine na zasjedanju u Varaždinu donio odluku da će u Ludbreškom svetištu podići zavjetnu kapelu, ako u Hrvatskoj stane pošast opasne kuge, koja je već dotada uzela na stotine života. Kuga je stala, ali zavjet nije ispunjen. Pokušano je to prije II. svjetskog, ali bezuspješno. Zavjet je konačno ostvaren početkom devedesetih godina, pa danas u Ludbregu stoji zavjetna kapela Hrvatskog sabora s postajama Križnoga puta.

Ludbreg svake godine pohodi i do stotinu tisuća hodočasnika-proštenjara klanjajući se relikviji Krvi Kristove, a svečanost se održava svake prve nedjelje (Svete nedjelje) u mjesecu rujnu. Ludbreškoj Svetoj Nedjelji obično prethodi nekoliko dana vjerskog i svjetovnog slavlja uz veliku završnicu na sam blagdan. Ludbreg tom prigodom ugosti i do trideset puta više gostiju nego li sam ima stanovnika, a ponuda svega i svačega je iznad svih očekivanja - ima svega kao na Svetu Nedjelju!

mali-oglasi

Mali oglasi

Predajte Vaš mali oglas online preko weba...

Detaljnije

cjenik

Cjenik usluga

Mali oglasi, radio želje, buđenja, promidžba...

Detaljnije

knjiga-gostiju

Knjiga gostiju

Upišite se u našu knjigu gostiju. Čitajte, komentirajte...

Detaljnije

partneri

Partneri

Suradnja Radija Ludbreg s gradom i općinama

Detaljnije