Kratka povijest Ludbrega

Ludbreg je gornjopodravski gradić s oko četiri tisuće stanovnika. Smješten je u Ludbreškoj Podravini, dijelu gornjohrvatske Podravine između Varaždina i Koprivnice, omeđen rijekom Dravom na sjeveru od Međimurja i grada Čakovca, a južno Kalničkom gorom od Prigorja i grada Križevca. Još u pretpovijesti na ovom su području zabilježene ljudske naseobine. Zbog svog zanimljivog zemljopisnog položaja, Ludbreg je bio raskrižje putova od najdavnijih vremena, koji su vodili od istoka prema zapadu te od sjevera prema jugu. Utirali su ih još Iliri i Kelti, kasnije Rimljani. Tako je na ovom prostoru od 1. do 5. stoljeća ove ere bilo rimsko naselje Iovia Botivo na rimskoj cesti, koja je povezivala na zapadu Petoviju (današnji Ptuj u Sloveniji) s Mursom na istoku (današnjim Osijekom).

Temelji današnjeg Ludbrega udareni su najvjerojatnije početkom 11. ili 12. stoljeća o čemu su ispredane i razne priče - legende. No, Ludbreg se prvi puta spominje u pisanim dokumentima 1320. godine kada mu je gospodar Nikola, sin Petra Ludbreškog. Ludbreg je u prošlosti često mijenjao gospodare, pa su se ovdje izredale brojne plemićke obitelji. Sve su one ponešto ostavile u Ludbregu, a najvredniji je dvorac Batthyany (rezidencijska palača i dvije prateće zgrade), koje i danas čine jezgru Ludbrega.

Ludbreg se razvijao kao trgovište oko župne crkve još u 15. stoljeću, a u 19. se širi i postaje središte kotarske i sreske vlasti, dobiva poštu, ljekarnu, školu, ima dva novčarska zavoda, osniva Ludbreški vatrogasni zbor (1869.), a razvija i sve bogatiju gospodarsku osnovu.

Danas je Ludbreg administrativno-političko, kulturno, prosvjetno i gospodarsko središte Ludbreške regije i cijele Ludbreške Podravine. Ludbreg je i veliko proštenište, koje je još 1513. godine utemeljio papa Leon X. pošto se u kapelici ludbreškoga Staroga grada dogodilo čudo Krvi Kristove (1411. godine).

Ludbreg ima i dosta zanimljivih i znamenitih ljudi. No, jedan od najznačajnijih je europski konstruktor zrakoplova inž. Rudolf Fizir (1891. - 1960.). Dao je ukupno 18 konstrukcija (dvije amfibije, tri hidroaviona i trinaest suhozemnih aparata).

mali-oglasi

Mali oglasi

Predajte Vaš mali oglas online preko weba...

Detaljnije

cjenik

Cjenik usluga

Mali oglasi, radio želje, buđenja, promidžba...

Detaljnije

knjiga-gostiju

Knjiga gostiju

Upišite se u našu knjigu gostiju. Čitajte, komentirajte...

Detaljnije

partneri

Partneri

Suradnja Radija Ludbreg s gradom i općinama

Detaljnije